بهشت، واژهای است که در ادیان مختلف، بهویژه در اسلام، به معنای مقام عالی، آرامش و نعمتهای جاودانی مورد استفاده قرار میگیرد. در قرآن کریم و متون دینی، بهشت به عنوان جایگاه پاداش برای مؤمنان و نیکوکاران توصیف شده و با ویژگیها و نعمتهای ویژهای همراه است.
در این مطلب از اهل بهشت باشیم، به بررسی ویژگیهای اهل بهشت، معنی و ویژگیهای بهشت، احکام بهشت، و چگونگی تبدیل شدن به اهل بهشت از دیدگاه قرآن و امام محمد باقر (ع) خواهیم پرداخت.
معنای لغوی بهشت
بهشت واژهای است که ریشهاش به زبان اوستایی برمیگردد و به معنای خوشتر، نیکوتر و جهانی بهتر است. در ادبیات و فرهنگهای مختلف، معانی دیگری نظیر فردوس، خلد و جنّت نیز برای این واژه مطرح میشود. بهشت به عنوان مکانی توصیف میشود که از آب و هوای مطبوع، نعمتهای بیشمار و زیباییهای آراسته برخوردار است. باور بر این است که نیکوکاران پس از مرگ در این مکان جاودان ساکن خواهند شد و از زندگیای سرشار از آرامش و آسایش بهرهمند خواهند گردید.
ویژگیهای اهل بهشت از نگاه امام باقر (ع)
از منظر امام باقر (علیه السلام) اهل بهشت دارای چهار ویژگی هستند که این ویژگیها عبارتند از:
۱ – مَن آوَى الیَتیمَ وَ نَظَرَ لَهُ فَکانَ لَهُ اَبا: اهل پناه دادن به یتیمان و ضعیفان هستند.
۲– وَ مَن رَحِمَ الضَّعیفَ وَ اَعانَهُ وَ کَفاه: یاری رسان افراد ضعیف هستند.
۳– وَ مَن اَنفَقَ عَلى والِدَیهِ وَ رَفَقَ بِهِما وَ بَرَّهُما وَ لَم یَحزُنهُما: پدر و مادر خود را مورد کرامت قرار داده و با آنها درست رفتار مینمایند.
۴– وَ لَم یَخرِق لِمَملوکِهِ وَ اَعانَهُ عَلى ما یُکَلِّفُهُ وَ لَم یَستَسعِهِ فیما لا یُطیق: با زیردست خود به درستی رفتار میکنند.
در بیان این کلام امام باقر (ع) نیز فرمودهاند هر کسی از مؤمنین که دارای این چهار خصوصیت باشد، خداوند او را در برترین درجات بهشتی و مرکز قرب الهی جا میدهد.
منبع: امالی طوسی، مجلس هفتم، ص ۱۹۰
ویژگیهای بهشتیان و بهشت از منظر قرآن کریم
بهشت از منظر قرآن کریم دارای ویژگیهای متعددی هست که به چهار مورد از آنها اشاره میکنیم:
- دارای باغهایی که زیر درختان آن نهرها جاری است. این جمله حدود ۷۰ بار در قرآن آمده است.
- درختان و سایههای آن مانند میوههایش همیشگی است: «اکلها دائم و ظلها»
- فرشتگان بر بهشتیان وارد میشوند و سلام و تحیت میگویند.
- ساقی شرابشان پروردگار، و شرابشان طاهر و پاک است.
چگونه اهل بهشت باشیم؟
قرآن مجید بهشت ابدی را پاداش نیکوکاران و متقین و جهنم را جای کافران و گناهکاران میداند و تاکید دارد که انسان با ایمان و عمل صالح خود و کسب رضایت خداوند متعال میتواند به تنعم جاودان برسد. در ادامه قصد داریم تا مفصل به پاسخ این سوال بپردازیم که چگونه اهل بهشت باشیم؟
ايمان و عمل صالح
ايمان و عمل صالح از اعمالي است كه آدمي را به بهشت میرساند. قرآن کریم در اين باره در آیه ۸۲ سوره بقره مي فرمايد: و كساني كه ايمان آورده و كارهاي شايسته كردهاند، آنان اهل بهشتند و در آن جاودان خواهند بود.
تقوا
تقوا عبارت است از آنچه انسان را از گناه حفظ ميكند و موجب ميشود كه او به واجبات و مستحبات اهتمام بيشتري نشان دهد. تقوا بيارتباط با ايمان و عمل صالح نيست. قرآن در اين باره در آیه ۴۵ سوره حجر ميفرمايد: به يقين، متقین در باغها و كنار چشمهها خواهند بود.
پيروي از خدا و رسول محمد (ص)
هر كس از اوامر و نواهي خدا و رسولش پيروي كند، خدا او را به بهشت در ميآورد و هركس خدا و رسولش را نافرماني كند، خدا او را به جهنم ميبرد.
راستي و راستگويي
قرآن اوصافي براي راستگويان و همچنين پرهيزكاران و نيكوكاران برميشمرد. ميتوان اوصاف مشترك راستگويان و پرهيزكاران و نيكوكاران را چنين ياد كرد؛ ايمان به خدا، معاد، فرشتگان، كتابهاي آسماني، پيامبران الهي و نيز انفاق به يتيمان و بينوايان، در راه ماندگان و مستمندان آبرومند، بر پاداشتن نماز، پرداخت زكات، وفا به عهد و پيمان و بردباري در سختي و دشواري.
بنابر آيات قرآن از جمله آیه ۱۷۷ سوره بقره كساني كه خويشتن را بدين اعمال و رفتار ارزشمند بيارايند اهل راستي و پرهيزگاري هستند: اولئك الذين صدقوا و اولئك هم المتقون؛ اينها كساني هستند كه راست ميگفتند و گفتارشان با اعتقاداتشان هماهنگ است و اينها پرهيزكاران هستند.
اهتمام به نماز
آنان كه هيچ گاه نماز را ترك نميكنند و در اداي آن، وقت و شرايط لازم را ارج مينهند و به روح و حقيقت آن پي بردهاند و هيچ چيز را بر اين فرضيه الهي ترجيح نميدهند، در قرآن ستوده شدهاند و جايگاه ابدي آنان بهشت است. قرآن در آیات ۳۴ و ۳۵ سوره معارج ميفرمايد: آنان كه بر نماز مواظبت دارند آنان در باغهاي بهشتي گرامي داشته ميشوند.
انفاق در راه خدا
انفاق در راه خدا جايگاه والايي در ميان اعمال پسنديده دارد. انفاق فقط در امور مادي و مالي پسنيده نيست، بلكه بهترين انفاق در راه خدا، انفاق علم و دانش و احكام و معارف دين است. قرآن ميفرمايد پرهيزگاران همانا در توانگري و تنگدستي، انفاق ميكنند. آنها پاداششان آمرزش پروردگار و بهشتهايي است كه از زير درختانش، نهرها جاري است، جاودانه در آن ميمانند.
شهادت در راه خدا
كسي كه از جان خويش كه عزيزترين سرمايه اوست در راه خدا ميگذرد، نزد خداوند، مقام بس والايي دارد. خداوند به صراحت فرموده كه شهيد را پيش خود جاي ميدهد و به او روزي ميدهد. در بهشت هيچ پاداشي همانند مقام “قرب” ارزشمند نيست. قرآن ميفرمايد: هرگز گمان مبر كساني در راه خدا كشته شدند، مردگانند، بلكه زندهاند و نزد پروردگارشان روزي داده ميشوند.
با ختم قرآن بهشتی شوید!
هدیه به امام زمان (عج) یکی از راههای دیگر بهشتی شدن است. شاید سوال شما باشد که چگونه به امام زمان (عج) هدیه بدهیم؟ ختم قرآن یکی از راههای ساده است که میتوانید به این منظور انجام دهید. لازم نیست حتما روزانه یک جزء از قرآن را ختم کنید. حتی با خواندن یک آیه و یا یک صفحه نیز میتوانید قدمی برای تعجیل در ظهور حضرت حجت (عج) برداشته و با کسب خشنودی ایشان، شما هم اهل بهشت شوید! با مراجعه به صفحه اصلی سایت اهل بهشت باشیم قدم اول را بردارید!